East Dulwich home shortlisted for House of the Year 2018

Katherine Johnston (29 November, 2018) Housing

A quirky house in East Dulwich was shortlisted for the Royal Institute of British Architects prestigious ‘House of the Year 2018’, writes Christopher Carey… The house was featured on Channel 4’s popular property show ‘Grand Designs’ this month but was beaten to first place by an off-grid Scottish loch-side house. Will Burges and Stephen Davies from ...

26529The quirky East Dulwich house featured on the show on Wednesday (Image: Channel 4 / Grand Designs)

A quirky house in East Dulwich was shortlisted for the Royal Institute of British Architects prestigious ‘House of the Year 2018’, writes Christopher Carey…

The house was featured on Channel 4’s popular property show ‘Grand Designs’ this month but was beaten to first place by an off-grid Scottish loch-side house.

Will Burges and Stephen Davies from 31/44 Architects were behind East Dulwich’s ‘Red House’ entry, built on the site of an old garage.

Mr Burges said ‘‘We want our buildings to feel like they are part of their surroundings, that they haven’t imposed their will on the street or their setting.’’

The £465,000 three-storey home offers nearly 1,500sq ft of contemporary living, and cleverly uses a sunken ground floor to create space.

The ground floor features a living room, kitchen and TV room, which are complemented by two small courtyards.

The second and third floor have three bedrooms, including a master and bathroom on the top floor.

The house was bought by dancer Daisy and her husband Sean, a chief technology officer.

In their episode, Daisy confessed one of her favourite parts of the house is the ‘hidden’ downstairs bathroom, where the door blends seamlessly into the hallway wall.

“It’s really functional and useful to have a downstairs toilet but you almost don’t want to see it too much, so it’s perfect,” Daisy said.

A particularly striking feature of the house is a patterned section of the facade that cost £15,000, and was described by the architects as ‘like hanging a small family car off your house.’

The Royal Institute of British Architects jury described the design as ‘bold and assertive, without being disrespectful’.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Related Articles