Work begins on £7.5m Denmark Hill station upgrade

Katherine Johnston (07 September, 2020)

Work will be completed in August 2021

38808Denmark Hill, aerial view

A £7.5 million upgrade of Denmark Hill station begins this month to tackle overcrowding and improve train services – including free secure bike storage.

As the News has previously reported, passenger numbers at the Camberwell station have tripled in the last fifteen years, making it one of London’s busiest stations.

The improvements will see a second entrance added at Windsor Walk, more roof cover on platforms, extra customer information screens, and an upgraded PA system.

The eastern end of platform four will be widened, and across all platforms seating will be moved to provide more space.

Work also aims to make the station greener, with solar technology generating enough electricity to make the new station ‘carbon positive’. 

A new secure cycle storage unit will have space for 85 bikes – for free. 

The changes are backed by both the South London and Maudsley  and King’s College Hospital NHS Trusts which are encouraging more staff to cycle to work where possible. They are also keen to improve patients’ journeys to and from the hospitals.

Professor Clive Kay, Group Chief Executive of King’s College Hospital NHS Foundation Trust, said: “The proposed improvements to passenger safety and comfort at Denmark Hill station is great news for the many staff and patients who use the service to reach King’s.

“As a trust, we are delighted to support the safe cycle storage facility at the station. 

“As well as installing additional secure bicycle storage here at King’s, which forms part of our Active Travel plan, we are committed to providing additional bike storage at the station for staff who cycle to work, and supporting local residents in our community to live an active lifestyle.”

Work begins this month and is due to be completed in August 2021.

In November, the stairway from the accessible bridge to platform four will be closed for a few weekends while a retaining wall is constructed. During this time the lift and the original station stairway will remain open.

Contribute

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

tags

Related Topics

Denmark HillNetwork Rail